Tien adviezen die u moet beluisteren voordat u op Kersenboom gaat

Tien adviezen die u moet beluisteren voordat u op Kersenboom gaat – Kersenboom

Liefhebberstuin|Online 5/11/2018 10:40

De Kersenboom, Rijsoord | Nederlandse Molendatabase

De Kersenboom, Rijsoord | Nederlandse Molendatabase

Wie voldoende ruimte heeft in de tuin en houdt van een overvloedige oogst aan lekkere en gezonde vruchten, moet de aanplant van een kerselaar of kriekelaar in overweging nemen. Zeker nu deze fruitsoorten ook leverbaar zijn als klein blijvende struikvormen of spilbomen.

Hierdoor wordt het veel eenvoudiger om de vruchten te beschermen tegen vogels, de grootste vijand van deze teelt, door middel van een vogelnet. Niet voor niets is de naam van de botanische soort (de voorouder van vele lekkere rassen) Prunus avium (vogelkers). Hoewel de zure krieken en de zoete kersen uiterlijk goed op elkaar lijken, zijn het toch duidelijk verschillende soorten, met verschillende botanische voorouders, die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

Kersenboom-Bigarreau Napoleon (Prunus avium)

Kersenboom-Bigarreau Napoleon (Prunus avium)

Kersen

Over de geschiedenis en de ontwikkeling van de oorspronkelijke botanische soorten tot de veredelde “rassen” is niet zo veel bekend. Wel staat vast dat de voorouders van de huidige moderne kriekenbomen (Prunus cerasus spp.), net als de voorouder van de huidige kersenbomen (Prunus avium), afkomstig zijn uit het noordoosten van Azië. Beide soorten zijn bij ons winterhard, temperaturen tot -25°C zijn geen probleem, maar de kersen lopen vanwege hun vroege bloei wel kans op vorstschade.

Japanse kersenbomen voor het Singelpark

Japanse kersenbomen voor het Singelpark

Ook een koud voorjaar kan bij de kersenteelt problemen opleveren, de vruchten kleuren dan voortijdig rood en vallen massaal van de boom. Kersenbomen houden van een matig vochtige grond, maar hebben tijdens de vruchtzetting wel voldoende vocht nodig om de voldoende grote vruchten te ontwikkelen. Sommige kersenrassen (vnl. de knapkersen of vleeskersen) zijn dan weer gevoelig voor natte periodes tijdens de vruchtrijping, waardoor de vruchten openbarsten en niet meer te bewaren zijn na de pluk.

Krieken

een andere geinige uitvinding die ik in mijn tuin heb gedaan. mijn ...

een andere geinige uitvinding die ik in mijn tuin heb gedaan. mijn …

In Nederland noemt men krieken ‘morellen’

Kersenbomen kopen | Fruit-boom.nl

Kersenbomen kopen | Fruit-boom.nl

Boomgaard bij de Bakspieker & de oude Kersenboom | Boombakspieker

Boomgaard bij de Bakspieker & de oude Kersenboom | Boombakspieker

Free Kersenboom pad Stock Photo - FreeImages.com

Free Kersenboom pad Stock Photo – FreeImages.com

Prunus avium 'Kordia', Kordia kers (Laagstam kersenboom ...

Prunus avium 'Kordia', Kordia kers (Laagstam kersenboom …

Leave a Reply